23. januari 2015 · Reacties uitgeschakeld voor Hoe kun je een auto kopen op afbetaling? · Categories: Auto

Heb je met spoed een nieuwe auto nodig? Misschien een tweedehands auto? Maar heb je geen geld om dit te financieren met eigen vermogen? Dan kun je tegenwoordig eenvoudig een auto op afbetaling kopen. Dit kan doorgaans bij autodealers of bij speciaal daarop ingerichte leningverstrekkers. Je gaat bij deze autofinanciering een lening aan die je net als iedere andere lening over een afgesproken termijn afbetaalt.

Stel dat je 10.000 euro wilt lenen om een nieuwe auto te kopen. Een autodealer kan jou deze 10.000 euro voorschieten/lenen. Dit bedrag betaal je vervolgens af over een periode van meerdere jaren. Het is heel gebruikelijk om hier ongeveer 5 jaar voor uit te trekken. Samen met de dealer besluit je ook hoeveel euro je per maand afbetaalt en hoeveel rente hier bovenop komt. De rente schommelt ongeveer rond de 15%. Over het algemeen is dit een beetje te beïnvloeden door wat gezond te onderhandelen. Lees de voorwaarden goed zodat je tussentijds niet voor verrassingen komt te staan.

Dek risico’s zo mogelijk af

Het is cruciaal dat de auto goed verzekerd is. Een WA verzekering is uiteraard verplicht. Overweeg om een omvangrijkere verzekering af te sluiten die schade door eigen toedoen dekt. Wanneer je dit niet doet en schuldig bent bij een ongeval bestaat er een kans dat je auto total loss is. In dit geval heb je geen auto meer, maar moet je de lening wel nog al die jaren afbetalen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Een nadeel van een ruimere verzekering is dat de premie een stuk duurder is. Een all risk verzekering is dan wellicht teveel van het goede. Dit hangt natuurlijk ook af van de leeftijd van de auto. Een nieuwe auto adviseren we wel altijd all risk te verzekeren in het scenario van een auto op afbetaling.

Autolening zonder zorgen

Naast deze verzekering zijn er ook een aantal andere logische zaken die je in orde moet hebben. Het kunnen overleggen van een geldig rijbewijs spreekt voor zich. Een recente uitdraai van je maandsalaris en een uitdraai van je vaste maandlasten (zoals woning) worden ook veelal gevraagd. Als deze ruimte bieden om extra maandlasten te kunnen dragen, dan is het goed mogelijk dat je de auto op afbetaling ook daadwerkelijk zult krijgen. Ben je bij het BKR negatief geregistreerd, dan is de kans zeer klein dat je dit type autolening ontvangt. Een realistische schuldenvrije toekomst is hetgeen het BKR naar streeft. Ga je teveel leningen aan zoals deze, dan kun je beter enkele jaren wachten totdat je weer financiële middelen hebt om onbezorgd te lenen.

Comments closed